Po co nam kleje do kontaktu z żywnością?
W trosce o bezpieczeństwo konsumentów Unia Europejska wprowadziła szereg rozporządzeń regulujących jakość substancji i materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, zarówno na etapie produkcji, jak i dystrybucji i przechowywania. Wiele substancji chemicznych w kontakcie z żywnością ma wpływ na jej właściwości czy wydziela do niej własne składniki, co może grozić nawet zatruciem.
Ogólne wytyczne
Zgodnie z rozporządzeniem ramowym za materiały do kontaktu z żywnością uważa się te materiały, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością, są już w kontakcie z żywnością i mogą być w odpowiedni sposób doprowadzone do kontaktu z żywnością lub wprowadzać swoje składniki do żywności w normalnym lub przewidywanym użytkowaniu. Wszystkie te materiały nie mogą uwalniać swoich składników do żywności w ilościach szkodliwych dla ludzkiego organizmu, zmieniać żywności pod względem organoleptycznym (smaku i zapachu), ani zmieniać składu żywności w sposób niedopuszczalny.
Jak dotąd nie wydano rozporządzeń szczegółowych dotyczących klejów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jednak w wypadku, gdy są przemysłowo wykorzystywane w produkcji opakowań i przedmiotów mających kontakt z żywnością, na przykład opakowań wielomateriałowych czy papierowych, muszą spełniać te same wymagania, które zostały ustanowione dla danego rodzaju opakowań lub przedmiotów.
Klej do kontaktu z żywnością – zastosowanie
W związku z rozporządzeniami dotyczącymi materiałów do kontaktu z żywnością, w produkcji przemysłowej opakowań papierowych, foliowych czy wielomateriałowych przeznaczonych do przechowywania żywności powinno wykorzystywać się klej certyfikowany do kontaktu z żywnością (https://melkib.com/loctite-ea-9480-50-ml-x10-szt.-dwuskladnikowy-klej). Jednak w razie zaniedbania, odpowiedzialność prawna spoczywa nie na producencie, ale na przedsiębiorcy, który wprowadza opakowanie na rynek. Również podczas wykonywania w domu klejonych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością powinno używać się odpowiedniego kleju, ze względów bezpieczeństwa.